Toyota, havadaki karbon’u yakalayan bir motor geliştirdi

2 ay önce

GR Corolla prototipinde bulunan hidrojen motoru üzerinde test ediliyor.

Toyota’nın içten yanmalı motoru kurtarmaya yönelik çabaları göz yaşartan cinsten. Japon üretici, atmosferdeki karbondioksiti gerçekten yakalayabilen bir filtre sistemini test ediyor. Ancak seri üretime hazır olması için önünde uzun bir yol var.

Toyota, bu teknolojiyi GR Corolla yarış otomobilinde test ettiği hidrojen motoruna monte etti. Filtre sistemi, motorun kendi ısısını kullanarak bir sıvıya salınan karbondioksiti yakalayarak çalışıyor ve ek enerji gerektirmiyor. Yarış aracı 20 turda yaklaşık 20 gram COfiltreledi ve 1 litre benzin yakıldığı zaman yaklaşık 2300 gram CO2 salındığını düşününce bu değer epey düşük kalıyor.

Toyota bu ayın başlarında, rakiplerinin bütün bütçeyi tam elektrikli araçlara yatırdığı bir dönemde, başkan Akio Toyoda’nın “büyük bir motor geliştirme projesi” duyurmasıyla sektördeki eğilimleri tersine çevirdi. Japon otomobil üreticisi, karbon nötrlüğe ulaşmak için daha geniş bir yaklaşımı öne sürerken, daha yavaş benimsenme ve daha az pazar payı öngörerek, elindeki bütün imkanları tam elektrikli modellere harcamamaya karar vermişti.

Toyota benzinli motorların, hibritlerin ve hidrojenli araçların var olmaya devam edeceğine inanıyor. Toyota ve diğer otomobil üreticileri aynı zamanda neredeyse karbon nötr olan hidrojen yanmalı motorlar üzerinde de çalışıyor. Filtrenin böyle bir motora eklenmesi onu karbon-negatif hale getirecektir, ancak Toyota teknolojinin benzinli bir motorda da çalışabileceğini söylüyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın