Ethereum ağında stake edilen Ether miktarı rekor seviyeye ulaştı

3 ay önce

Investing.com – Ethereum ağında gelir elde etmek için kilitlenen Ether miktarı, ilk kez toplam arzın %25’ine ulaşarak rekor seviyeye yükseldi. 

Geçen yıl Ethereum ağında gerçekleştirilen Shapella yükseltmesinin ardından Ethereum ağındaki staking faaliyetlerinin önü açılmış oldu. Daha önce ağda kilitlenen ETH’lerin çekilememesi Ethereum ağındaki staking faaliyetlerini kısıtlıyordu. Ancak Shapella güncellemesinin ardından ağda stake edilen varlıkların çekilmesine olanak tanınması yaklaşık bir yıllık süreçte işlemlerin hızla artmasına neden oldu. Gelinen noktada The Block verilerine göre ağda stake edilen Ether miktarı, yaklaşık 73 milyar dolar değeriyle 30,1 milyona ulaştı.

Shapella güncellemesi sonrası staking faaliyetleri hızlandı

Ethereum ağı, geçen yıl Nisan ayında Shapella güncellemesini başarıyla tamamladı ve hem ağ hem de DeFi sektörü için yeni dönem başlamış oldu. Bu güncelleme, Ethereum ağını en büyük stake platformu haline getirirken yükseltmeden bu yana 10 milyonun üzerinde Ether, ağda kilitlendi. 

Güncelleme ayrıca Ethereum staking hizmeti veren platformların da hızla büyümesine olanak tanıdı. Bu platformlar arasında öne çıkan Lido Finance ve Rocket Pool, likit stake çözümleriyle süreci kolaylaştırarak sistemin büyümesine önemli bir katkı sağladı. Diğer yandan ETH staking’e yönelik talep artışı getiri oranının düşmesine neden oldu. Shapella güncellemesi öncesi %8,6 oranına kadar yükselen staking ödülü an itibarıyla %4’ün altına kadar geriledi. 

Ethereum likit staking platformları arasında Lido, toplam stake miktarının %31’ini barındırarak liderliğini sürdürüyor. Her ne kadar yüksek miktarda Ether’in tek bir platformda toplanması ilk zamanlarda merkezsizlik için sorun olarak görülse de yatırımcıların fonlarını farklı platformlara taşıyabilme serbestliğine sahip olması bu endişelerin azalmasını sağladı.

Dune Analytics verileri Ethereum staking pazarında Lido’nun ardından en çok Ether barındıran iki platformun piyasanın en büyük kripto para borsaları Coinbase ve Binance’in olduğunu gösteriyor. Coinbase, stake edilen toplam Ether’in %14’üne sahipken ardından %4 ile Binance geliyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın