Ev sahibi olmak isteyenler dikkat! İşte konut sahibi olmak için aylık sahip olmanız gereken gelir

1 yıl önce

Ev sahibi olma hayali kuranlar artan konut fiyatları nedeniyle her geçen gün hayallerinden uzaklaşıyor. Öte yandan ev sahibi olmak isteyenler de aylık gelirlerinde ayırmaları gereken miktarı merak ediyor. Borçlanarak konut sahibi olmak isteyenler ise yeni konut kredisi kampanyasını beklemeye başladı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de konut sahibi olmak için gerekli olan aylık en düşük ve en yüksek gelir fiyatları da yapılan araştırmalar sonucunda netleşti.

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki tartışmalar devam ederken birçok kiracı ev sahibi olmanın yollarını aramaya başladı. Ancak artan konut fiyatları elinde çok fazla nakit bulunmayan kişileri zorluyor. Borçlanarak ev sahibi olmak isteyenlerin illere göre aylık gelirinden ayırması gereken miktarı uzman isim açıkladı.

Megekent İstanbul’da konut fiyatlarındaki artış sürmeye devam ediyor. Merkez Bankası’nın en son yayınladığı ağustos ayı endeksine göre yıllık fiyat artışı yüzde 78.4 oldu. Ancak artan fiyatlar da konut satış hızını düşürmeye başladı. İstanbul’da konutların ortalama metrekare fiyatı 42 bin TL’ye yaklaştı.

İstanbul’da en düşük ve en yüksek fiyatla konut sahibi olunacak ilçeler de belli oldu. İstanbul’da en düşük konut fiyatları Esenyurt, Beylikdüzü, Silivri’de yer alıyor. En yüksek fiyatlar ise Beşiktaş, Sarıyer ve Bakırköy’de yer alıyor.  

En düşük konut fiyatları esas alındığında, konut kredisi kullanarak Beşiktaş’ta yeni bir konut almak için mevcut şartlarda hanehalkı aylık minimum gelir beklentisinin yaklaşık 373 bin TL olduğu görülüyor. En düşük hanehalkı gelir beklentisinin ise 88 bin TL ile Esenyurt’ta olduğu belirtiliyor.

Ev sahibi olmanın zorlaşması ile birlikte yeni bir konut kredisi kampanyası bekliyorlar. Beklenen konut kampanyası ile birlikte faiz oranının yüzde 1.20, vade süresinin ise 180 ay olması durumunda ise, Beşiktaş’ta yeni bir konut almak için hanehalkı aylık en düşük gelir beklentisi yaklaşık 143 bin TL olarak hesaplanıyor. Esenyurt ilçesinde ise en düşük aylık hanehalkı geliri 34 bin TL’ye geriliyor.

İlçelere göre konut fiyatlarının hesaplanmasında TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı Müdürü Berk Ünsal’ın başkanlığında araştırma gerçekleştirildi. Konut fiyatları için emlak ilan sitelerindeki, yeni binalarda normal katta konumlu, en az 90 metrekare brüt alanlı, 2+1 daire tipine sahip konutların ‘en düşük’ satış fiyatları esas alındı. 

Bankalar tarafından hanehalkı gelirinin yüzde 40’ının aylık taksit miktarına denk gelmesinin uygun görülmesi dikkate alınarak, en düşük hanehalkı gelir beklentisi hesaplandı. Örneğin; 30 bin TL aylık konut kredisi taksiti ödemesi yapılması gereken bir durumda, en düşük hanehalkı gelir beklentisi 75 bin TL olarak değerlendirildi.

İstanbul’un ardından başkent Ankara’da da ev sahibi olmak kolay değil. Kent merkezinden kısmen uzak konumda olan Sincan ilçesinde konut fiyatlarının bir miktar daha düşük olduğu görülüyor.

Ankara’da merkez ilçelerde yeni bir konut almak için hanehalkı aylık en düşük gelir beklentisinin yaklaşık 149 bin TL civarında olacağı belirtiliyor. Kısmen kent merkezinden uzaklaştığımız Sincan’da ise en düşük konut satış bedelleri dikkate alındığında aylık minimum hanehalkı gelirinin 120 bin TL civarında olması gerektiği görülüyor.

Ankara’nın ardından İzmir’de ev sahibi olmak diğer iki ile göre daha uygun fiyatlar istiyor. Ev sahibi olmak için en düşük hanehalkı gelir beklentisinin 80 bin TL ile Buca ve Karabağlar’da olduğu görülüyor. Yeni konutların ve markalı konut projelerinin yoğunlaştığı merkez ilçelerden en düşük hanehalkı gelir beklentisinin ise 148 bin TL ile Konak’ta olduğu ifade ediliyor. Markalı projelerin de bölgede yer alması ile birlikte aylık minimum hanehalkı gelir beklentisi Narlıdere’de 355 bin TL’ye kadar yükseliyor.

Konut kredisi kampanyasının başlaması durumunda, merkez ilçelerde yeni bir konut almak için aylık en düşük hanehalkı geliri ihtiyacı yaklaşık 31 bin TL oluyor.

Fiyatların yüksek olduğu Narlıdere’de kampanya ile birlikte aile geliri beklentisinin 136 bin TL civarında olabileceği belirtiliyor.

(Gülistan Alagöz / Hürriyet)

1.20 faizli kredi başvuruları ilk kez ev alacaklar tarafından yoğun şekilde araştırılıyor. Kredi faizlerinin oldukça yüksek olduğu günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu’nun (BDDK) düşük faizli konut kredisi için harekete geçtiği belirtilmişti. Peki, 1.20 faizli kredi başvuruları ne zaman? Yeni konut kredisi şartları neler? 

Kamu yatırımcılara ‘bekle’ derken hiç evi olmayanlar için bir kredi kısıtlamasına gitmiyor. Üstelik Orta Vadeli Program’a göre yeni bir kampanya da bekleniyor. “Dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkânı artırılacak” denilen programda, “Kamunun uygun koşullarda sağladığı konut kredileri ilk kez konut edinimini destekleyecek, dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında olacak şekilde yeni başlayan projelere tesis edilecek” ifadelerine yer verildi.

Bu kapsamda ilk defa ev alacaklara konut kredisi faiz oranının 1.20 bandına çekilmesi beklenirken başvuruların ne zaman başlayacağı konusunda henüz bir açıklama bulunmuyor.

Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank gibi kamu bankaları tarafından hayata geçirilmesi beklenen yeni konut kredisi şartları henüz bilinmiyor. Ancak en önemli maddenin ise ilk defa ev alacakların bu krediden yaralanabilecek olması olarak görülüyor.

Bu şekilde hayata geçirilen kredi imkanı ile kredi yükü de yüzde 70 azalmış olacak. Bankalar şu an konut kredisinde aylık ortalama yüzde 3.23 faiz uyguluyor. Bu orana göre 180 ay vadeli 2 milyon TL kredi çekildiğinde aylık ödeme 64 bin 812 TL, toplam ödemesi ise 11 milyon 666 bin TL oluyor. Mevcut durumda 9 milyon 666 bin TL faiz yükü doğuyor.

Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü, Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü, Taşınmaz ve Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğü olmak üzere 3 ayrı genel müdürlük kuruldu.

Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü, Marmara haricindeki bölgelerde yer alan kentsel dönüşüm çalışmalarına devam edecek. İkinci genel müdürlük sadece Marmara Bölgesi’nin dönüşümünü takip edecek. Özellikle Marmara’daki yapı stokunun fazlalığı göz önüne alındığında afetlere karşı dirençli hale gelmesi için kurulan genel müdürlüğün, çalışmalara yeni bir ivme kazandıracağının altı çiziliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yaptığı değerlendirmede, “Kentsel dönüşüme yeni bir soluk! Kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracak ve güçlendirecek yeni yapısal düzenlemeler yürürlüğe girdi. Bu karara göre; Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu. 

Başkanlığımız ile kentsel dönüşüm çalışmalarımızı çok daha hızlı ve etkin bir şekilde yürüteceğiz. Geliştirdiğimiz modelle Hazine’ye mali yük oluşturmadan güçlü şehirler hazırlayacağız. Yeni düzenlemelerle, inşallah ülkemizi deprem başta olmak üzere afetlere karşı daha hızlı bir şekilde dirençli hale getireceğiz” diye konuştu.

Yorumlar

Bir yanıt yazın