OVP etkisiyle yeni müjdeler yakın… Yatırımcı rotayı Türkiye’ye çevirdi

1 yıl önce

Türkiye, yatırım için fırsat kollayan ülkelerin radarına girdi. OVP etkisiyle özellikle Asya ve Körfez ülkelerinden yoğun ilgi var. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, yakında yeni müjdelerin verilebileceğini söyledi. Avrupa ve ABD’de de yatırımcı çekmek için görüşmeler sürüyor.

Yabancı yatırımcı çekmek için yürütülen çalışmalar meyvelerini veriyor. Ekonomi yönetiminin geçtiğimiz günlerde açıklanan Orta Vadeli Planı (OVP) anlatmak için yurtdışında art arda yoğun olarak yürüttüğü programlar, son dönemde ekonomiye ilişkin alınan önemli kararlar ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin gayretleri, yabancı yatırımcının yönünü Türkiye’ye çevirmesine neden oldu. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, özellikle son dönemde Asya ve Körfez ülkelerinden yoğun takibin başladığını ve yakında yeni müjdeler açıklayacaklarını söyledi.

ASYA’DAN ZİYARET ARTTI

Uzun vadede Türkiye’nin büyümesinde yatırımın payının yüksek olacağını öngördüklerini belirten Burak Dağlıoğlu, ‘OVP ile yatırımcıların dikkatini çeken bir projeksiyon yapmış olduk. Özellikle önümüzdeki dönem için ortaya konan hedefler, daha da önemlisi doğrudan yatırımcılarımız için yapısal reform ajandamız yatırımcıların ilgisini çekiyor. Japonya, Güney Kore, Çin gibi Asya ülkeleri şu anda Türkiye’yi çok sık ziyaret ediyor. Çünkü pandemiyle beraber tedarik zincirinin yeniden şekillenmesi, artık Avrupa’ya daha yakın bir coğrafya fikri kendileri için kritik. Asya ülkelerinin alternatif üretim noktaları arayışında Türkiye en önemli ülke olarak dikkat çekiyor’ dedi.

KÖRFEZ’DEN YOĞUN İLGİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen ABD ve Körfez ziyaretleri sırasında iş dünyası ile birçok görüşmeler yapıldığına dikkat çeken Burak Dağlıoğlu, ‘Körfez ülkelerinin Türkiye’ye büyük bir ilgisi olduğunu görüyoruz. Tabii onların yatırım stratejileri daha farklılık gösterebiliyor. Önümüzdeki dönemde yine Avrupalı şirketlerin yatırımlara devam edeceğini öngörüyoruz. Seçimden sonraki dönemde çok büyük markaların Türkiye’deki satın alma, birleşmeleri duyuruldu. Bu trendin, bu ivmenin artarak devam edeceğini görüyoruz. Yakın zamanda bazı yatırım haberleri de paylaşılacaktır, körfez ziyareti özelinde söyleyelim’ diye konuştu.

21 YILDA 250 MİLYAR DOLAR GELDİ

Burak Dağlıoğlu, Türkiye’nin imajını ‘yatırım yapılabilir’ seviyesine yükseltmek için yapılan gayretler sonucunda 2003’ten bu yana 250 milyar doların üzerinde yatırım geldiğini söyledi. 21 yılda gelen yatırımların yüzde 68’ine Avrupa, yüzde 8 civarına Amerika, yüzde 7’sine Körfez ülkeleri ve yüzde 14’üne diğer Asya ülkelerinin kaynaklık ettiğini belirten Dağlıoğlu, ‘Yatırımların sektörel dağılımına bakıldığında finansın ciddi bir ağırlığı var. Bu sektörü imalat takip ediyor. İmalat sektörü içinde ise gıda, kimyasallar ve ilaç dikkat çekiyor’ dedi.

BÜYÜMEDE PAYI YÜKSEK

Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması için doğrudan yatırımların önemli olduğunu ve bunu dikkate alarak çalıştıklarını belirten Burak Dağlıoğlu, ‘Ülkemizin önemli gündemi cari açıkla (döviz açığı) mücadele edilmesi, istihdam oluşturulması, teknolojik dönüşümü sağlamak. Biz ülkemizin ekonomik faaliyetlerini daha ileri bir seviyeye çekecek yatırımları kovalıyoruz’ diye konuştu. Türkiye’nin hızlı büyüyen bir ülke olduğuna işaret eden Dağlıoğlu, bu yılın ilk yarısında büyümenin yaklaşık üçte birlik kısmının yatırımlardan geldiğini söyledi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın