McCarthy’nin gidişi, tahvillerde yükseliş, Sağlık Bakanının koronavirüs açıklaması: Piyasalarda neler oluyor?

12 ay önce

Investing.com – ABD hisse senedi vadeli işlemleri, Wall Street’te Dow’u yıl için negatif bölgeye sürükleyen bir günlük kayıpların ardından bugün genel olarak geriledi. Bu arada ABD 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi yükselmeye devam ederek hisse senetlerini zorlayan ve bir dizi küresel para birimini vuran son artışa katkıda bulundu. Öte yandan Kevin McCarthy, Temsilciler Meclisi Başkanı olarak görevden alındı. Bu durum, ABD Kongresi’nin alt meclisini, Kasım ayında hükümetin fonlanması için son tarih yaklaşırken lidersiz bıraktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Eris varyantı ile ilgili açıklama yaptı.

1. Vadeli işlemler çoğunlukla düşüşe işaret ediyor

Yatırımcıların, Hazine tahvili getirilerinin 2007’den bu yana en yüksek seviyelere çıkmasını beklemesi ile ABD hisse senedi vadeli işlemleri genel olarak geriledi.

Dow %0,1, S&P 500 %0,2 ve Nasdaq 100 %0,3 değer kaybetti.

Wall Street’teki tüm ana endeksler, beklenenden daha güçlü gelen istihdam verilerinin ABD tahvil getirilerini yükseltmesi ve hisse senedi değerlemelerine baskı yapmasının ardından dün %1’den fazla düşüş yaşadı. Getiriler genellikle fiyatlara ters yönde hareket eder.

30 hisseli Dow Jones Industrial Average Mart ayından bu yana en kötü gününü yaşarken gösterge S&P 500 Haziran ayından bu yana en düşük seviyesine ulaştı. Günlük en büyük düşüş, %1,9 oranında gerileyen teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite hisselerinde gerçekleşti.

Kayıpların ardından Dow, bu yıl eksi bölgede yer alıyor. Ancak S&P 500 ve Nasdaq, kısmen yılın başlarında teknoloji hisselerinde yaşanan yapay zeka destekli artış sayesinde, 2023 yılında şimdiye kadar, sırasıyla %10 ve %24 oranında yükseliş yaşamış durumda.

2. ABD tahvil piyasasındaki çalkantının küresel etkisi

ABD Hazine tahvil getirilerinde son dönemde görülen artış, küresel tahvil piyasalarında etkisini gösterdi ve yatırımcılar, faiz oranlarının bir süre daha inatçı bir şekilde yüksek kalabileceği fikrine yaklaştı.

10 yıllık devlet tahvili göstergesi, 0,01 puanlık bir artışla %4,80’e yükselerek 2007 ortasından bu yana en yüksek seviyesinin hemen altına ulaştı. 30 yıllık getiriler 0,01 puanlık bir düşüşle %4,93’e gerilese de son finansal krizden önce görülen seviyeye yakın kaldı.

ABD getirilerindeki sıçrama, 10 yıllık devlet borçlanma getirisinin 2011’den bu yana en yüksek noktasına tırmandığı Almanya’da da hissedildi. Japonya Merkez Bankası (BoJ) da devlet tahvili getirilerinin yükselmesi ve yetkililerin piyasa hareketlerini dikkatle izlediklerini belirtmeleri üzerine planlanmamış tahvil alımları yaptığını açıkladı.

Getirilerdeki artışın ABD dolarını yukarı çekmesiyle para birimleri de sarsıldı; euro son 10 ayın en düşük seviyelerine yakın işlem görürken sterlin dolar karşısında son yedi ayın en düşük seviyelerinde seyretti. Japonya’da yen de baskı altında kaldı.

ING’deki analistler bir notta “Ortalık karışık.” dedi:

“Hazine tahvillerinin baskın bir itici güç olduğu açık […] Diğer getirileri yukarı çekiyor, hisse senetlerine zarar veriyor ve riskten kaçıştan etkilenmeye karşı oldukça bağışık.”

3. Önümüzde daha fazla işgücü piyasası verisi var

Dikkatler, bugün açıklanacak olan özel sektör istihdam ve Cuma günü yayımlanacak olan önemli istihdam raporu ile ABD iş gücü piyasasına ilişkin yeni raporlara çevriliyor.

Ekonomistler, ADP Ulusal İstihdam raporunun Ağustos ayında 177.000 olan özel sektör istihdamının Eylül ayında 153.000 arttığını göstermesini bekliyor. Bu düşüş, dünyanın en büyük ekonomisindeki istihdam piyasasının zayıflamaya başladığını gösterebilir; bu da ücretler üzerindeki yukarı yönlü baskıyı hafifletebilecek ve ardından enflasyonun soğumasına yardımcı olabilecek bir eğilim.

Ancak ABD’de iş gücü piyasasının yavaşladığına dair son dönemde artan söylem; dün açıklanan ve genellikle işçi talebinin bir göstergesi olarak görülen iş ilanlarının, Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde yükseldiğini gösteren verilerle sarsıldı. Bu rakam, Fed’in faiz oranlarını daha uzun bir süre daha yüksek tutmayı tercih edeceği yönündeki beklentileri güçlendirdi.

Haftanın ilerleyen günlerinde açıklanacak olan aylık tarım dışı istihdam raporu, istihdam tablosunu büyük olasılıkla netleştirecektir. ABD ekonomisinin Ağustos ayında 187.000 olan istihdam sayısını, geçen ay 163.000’e düşürmesi bekleniyor.

4. McCarthy Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevinden alındı

Kevin McCarthy, Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevinden azledilerek ABD Kongresi’nin alt kanadının tarihinde görevinden azledilen ilk milletvekili oldu.

McCarthy, Cumhuriyetçi meslektaşlarıyla yaşadığı bir iç tartışmanın ardından yapılan oylamayı 216-210 oyla kaybetti ve sekiz GOP üyesi 208 Demokrata katılarak McCarthy’nin başkanlığını elinden aldı.

Florida Kongre Üyesi Matt Gaetz‘in başını çektiği katı Cumhuriyetçiler, geçtiğimiz hafta sonu hükümetin kapanmasını geçici olarak önleyen geçici harcama önlemi konusunda Demokratlarla son dakikada anlaşmaya varan McCarthy’den hoşnutsuzdu.

Yeni Meclis Başkanı için oylamanın önümüzdeki Çarşamba gününe kadar yapılması beklenmiyor, bu da mecliste az bir çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçilere, potansiyel bir lider bulmaları için bir hafta veriyor. Kasım ayında sona erecek olan hükümet fonu görüşmeleri de dahil olmak üzere diğer tüm Meclis işleri o zamana kadar durduruldu.

5. ABD doları güçlenirken petrol düştü

ABD dolarındaki artışın, döviz kullanan alıcılar için ham petrolü daha pahalı hale getirme tehdidi ve talebi vurma potansiyeli üzerine petrol fiyatları düştü.

WTI %0,5 düşüşle 88,76 dolardan işlem görürken Brent %0,4 düşüşle 90,53 dolara geriledi.

Önceki seansı hafif yükselişle tamamlayan kontratlar, arzın sıkılaşmaya devam etmesinin talep endişelerini kısmen dengelemesiyle, üç haftanın en düşük seviyelerinden bir miktar toparlandı.

Yatırımcılar bugün OPEC+ toplantısını izleyecek. Üretici grubunun iki önemli üyesi olan Suudi Arabistan ve Rusya, geçtiğimiz ay üretim kesintilerini yıl sonuna kadar uzatma kararı aldı.

6. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan Eris varyantı açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, pandemi sürecinde alınan tedbirlerin ardından artık toplu aşılamanın gerekli olmadığını belirtti.

Bakan Koca, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Eris varyantı niçin toplumsal gündem olacak önemde değil? Aşı programı neden geçmişte kaldı?” sorularına yanıt verdi.

Bakan Koca, son dönemde toplu aşılama propagandasının yapıldığını ve bu tür bir ihtiyacın olmadığını vurgulayarak “COVID-19 için mevcut kişisel tedbirler dışında yeni bir tedbir asla söz konusu değil.” dedi.

Türkiye’nin sağlık konusunda bağımsız bir ülke olduğunu ifade eden Koca, COVID-19 aşısının yeniden toplu olarak yapılmasını gerektiren bilimsel bir durum olmadığını söyledi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın