Merkez’in yeni adımı ne anlama geliyor? İşte KKM kararının ayrıntıları

12 ay önce

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz gün kur korumalı mevduatta (KKM) asgari faiz uygulamasının kaldırıldığını duyurdu. Peki KKM’de asgari faizin kaldırılması ne anlama geliyor?

Parasını KKM’de değerlendirenler yeni kararla birlikte mevduat ve borsaya yönelir mi? Şu anda KKM’de kalmak mantıklı mı? Konuyla ilgili merak edilenleri ekonomistler değerlendirdi.

Ata Yatırım Hazine GMY Etem Öztekin konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Hem KKM’yi özendirmek hem maliyetin önemli kısmının kur farkı yoluyla kamunun üzerinde kalmasının önüne geçmek amacıyla bankalarca KKM müşterilerine teklif edilebilecek faiz oranında bir alt sınır vardı. Bu oran da politika faizi çevresinde belirleniyordu. Dün alınan kararla bu alt sınır kaldırıldı. Yani bankalar istedikleri takdirde TL KKM müşterilerine artık politika faizinden çok daha düşük bir faiz oranı teklif edebilecekler.

KKM’DEKİ DEĞİŞİKLİK MEVDUATA YÖNELİMİ ARTIRIR MI?

TL Dönüşümlü KKM hesaplarında asgari faiz sınırının kalkmasını doğru, cesur ve bir parça da riskli bir adım olarak görüyoruz. KKM’den düz TL mevduata geçiş hedefini de göz önünde tuttuğumuz bir ortamda bankalarca KKM’ye ödenen faiz oranlarının düşürülmesini beklemek sürpriz olmaz. Son 4 haftadır KKM bakiyesinin ufak adımlarla da olsa aşağıya geldiğini gözlemliyorduk zaten.

Muhtemelen TL eğilimi daha yüksek olan TL KKM mudilerinden başlanmak suretiyle, ödenen KKM faiz oranlarının aşağıya çekilip düz TL mevduat faiz oranı ile arasındaki makas açılarak, TL mevduata geçişin istenilen düzeyde olup olmayacağı takip edilecek

Geçen haftaki PPK kararından sonra bu hafta henüz TL mevduat faizlerinde önemli bir hareket gözlemlemedik. Düz vadeli TL mevduatında ortalama %40 seviyelerinde faiz ödenirken, TL KKM müşterilerine verilecek faiz oranlarında önemli bir ayrışma sağlanabilirse TL mevduata geçişte etkili olabilir.

KKM’DEN ÇIKAN BORSAYA YÖNELİR Mİ?

Eğilimi gereği TL dönüşümlü KKM müşterilerinin önemli bir kısmı daha önce TL ya da döviz mevduat yatırımcısı olanlar. Borsanın, KKM’den çıkan yatırımcıların geçebileceği adresler arasında başta geleceğini pek düşünmüyoruz. TL faizinin ikna edici seviyede olması ve kurda istikrarın sağlanması halinde TL mevduata, bunların ikna edici boyutta olmaması halinde dövize, bu iki yatırım aracının da getirilerinden memnun olmayan ufak bir yatırımcı topluluğunun da borsaya geçmesi beklenebilir.

MERKEZ BANKASI’NDAN YENİ KKM ADIMI GELİR Mİ?

Muhtemelen TL mevduat eğilimi daha yüksek olan TL KKM mudilerinden başlanarak KKM faizi ile düz TL mevduat faizi makası açılarak bunun yeterli olup olmayacağı test edilecek. Geçiş yeterli görülmez ise zorunlu karşılık, vergi, bankalara konulan hedeflerde sıkılaşma gibi ilave adımları beklemek mümkün. Yatırımcıların KKM’de kalıp kalmaması artık daha fazla yatırımcıların döviz kuru beklentileri ile alakalı bir husus haline geldi.

Önceleri düz TL ile KKM faiz oranları arasındaki fark daha düşükken KKM’nin bedava opsiyonunu kullanmak çok daha mantıklıydı. Şimdi ise ekonomi yönetimi, yatırımcılar için KKM’nin alternatif maliyetini artırarak yatırımcıları TL mevduata geçirmeye ikna etmeye çalışıyor.”

‘POLİTİKA FAİZİNİN ÇOK ALTINDA KKM GETİRİSİ YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR’

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Kur Korumalı Mevduat aracına cazibeyi artırabilmek adına getiri, minimum politika faizi +3 puan şeklinde uygulanıyordu. Mart ayında bu şart kaldırıldı ve şimdi uygulanan %30’luk politika faizi asgari uygulaması kaldı. Bu kararı da dün kaldırdık ve artık politika faizinin çok altında bir KKM getirisi yürürlüğe girebiliyor. Bu, KKM karşısında TL mevduat hesaplarının cazibesini artırmak dolayısıyla atılmış olan bir adım olarak yorumluyoruz:

‘TL CİNSİ MEVDUATA İLGİ ARTACAK’

Kur korumalı mevduat uygulamasında şu an sadece vergi avantajı sağlamak isteyen şirketlerin ağırlıkta olduğunu görmekteyiz. Bu tarz ürünlerle ilgilenen genel yatırımcı kitlesinin mevduat, döviz gibi riski az olan ürünlerde işlem yapacağı görüşündeyiz. Haliyle Türk lirası cinsi mevduatlara olan ilginin artacağını düşünmekteyiz.

KKM’DEN ÇIKAN PARAYI NEREYE AKTARACAK?

Faiz oranları yükselse de artan vergilerle birlikte enflasyon yüksek bir seyirde kalmaya devam ediyor. Enflasyonun yüksek seyirde kalması da borsamızda katalist etkisi yaratıyor.

Buna ek olarak gayrimenkul, enerji gibi alanlarda genişlemeci adımların atılmaya devam edilmesi, halka arzlarla küçük bir ilgi yakalanılması, hisse bazlı haber akışları gibi sebeplerde ötürü Borsa İstanbul yükselmeye devam ediyor.

KKM’den çıkan paranın daha çok TL mevduat, döviz veya gayrimenkul alanı gibi riskin az olduğu alanlara yönelimin gerçekleşebileceğini düşünüyoruz. Ancak düşük bir yüzdesi halka arzların sağladığı popülarite ile bu alana giriş yapabileceğini düşünmekteyiz.

YATIRIMCININ KKM’DE KALMASI MANTIKLI MI?

İlerleyen süreçte KKM’nin tamamen bitirilmesi için adımlar atılacağını düşünüyoruz keza bu siyasi iktidar tarafından da dile getirildi. KKM cazibesi yani getirisi düşük bir ürün halini aldı ve alternatifleri hali hazırda mevcut, ancak kurumsal tarafta vergi avantajı sebebiyle devam ettirilebilir ve bunun dışında devam edilmesi için bir sebep olmadığı görüşündeyiz.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın