EYT ile ilgili son dakika açıklaması geldi. EYT’li yüz binlerce kişiyi çok yakından ilgilendiriyor. Şu ana kadar 2.2 milyon kişi başvuru gerçekleştirdi. Mükerrer başvurular çıkınca bu rakam 2 milyon olarak tespit edildi. 1.9 milyon kişinin emeklilik işlemi gerçekleşti. Maaşı bağlanmayan EYT’liler için avans imkanı bulunuyor. Öte yandan hem işverenlerin hem de çalışanların kafasında birçok soru işareti var. Bu noktada hak kaybı oluşmaması için neler yapılması gerektiği ve işçi-işveren anlaşmazlığının çözümünde rol oynayan önemli faktörler uzmanlar tarafından açıklandı. İşte EYT milyonları merak ettiği detaylar…
Oluşan yoğunluk nedeniyle maaşların bağlanması geciktiğinde ise avans imkanı doğuyor. SGK, 90 gün içinde maaşı bağlanamayan emekli adaylarına talep etmeleri halinde avans ödemesi gerçekleştiriyor.
Dolayısıyla şu ana kadar maaşı bağlanmayan EYT’liler dilerse avans için başvuru yapabilir. Talep üzerine SGK, bu kişilerin aylığa hak kazanıp kazanmadığını belirliyor.
Aylığa hak kazandığı tespit edilirse üç ay için net asgari ücretin 3 katı yani 34 bin 200 liraya kadar avans ödemesi yapılabiliyor.
MAHSUPLAŞMA OLACAK
Avansın kişiye ödenecek ilk aylıktan yüksek olması halinde aşan kısım bir sonraki emekli aylığından kesilecek.
Bu kesinti aylığın dörtte birini geçemiyor. Dolayısıyla avans miktarı, ödenen aylığı geçse bile, her ay en fazla aylık miktarının dörtte biri kadar kesinti yapılabilecek.
Diğer yandan aylık bağlanma talebinin üzerinden 90 gün geçmesine rağmen kişi talep etmezse, SGK resen avans ödemiyor. Bu nedenle avans ödemesi isteyen kişilerin SGK’ya avans taleplerini iletmeleri gerekiyor.
HAK KAYBI YOK
Aylığı geç bağlanan kişinin herhangi bir kaybı yok. Başvuru tarihi itibarıyla emekliliğe hak kazananlar bayram ikramiyeleri dahil tüm maaşlarını alacak. Tabii geç yatan maaşlar için devletin faiz ödemesi söz konusu değil. Paraya sıkışan da avans imkanından yararlanabilir.