Dünya Bankası’ndan 896 milyon euro kredi

8 ay önce

Bakan Şimşek, yeni yatırımlar konusunda ihtiyaç duyulan finansmana yönelik de Bakanlık olarak çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni yatırımlar konusunda ihtiyaç duyulan finansmana yönelik de Bakanlık olarak çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Orta Vadeli Program’da (OVP) özellikle ‘yeşil dönüşüme’ özel başlık açtıklarını ve kamu yatırımlarında bu projeleri önceliklendirdiklerini hatırlatan Şimşek, ‘Bu kapsamda Dünya Bankası ile toplam tutarı 895.7 milyon euro olan kredi anlaşması imzaladık’ dedi.

35 MİLYAR DOLAR KAYNAK

Şimşek, yenilenebilir enerji yatırımlarının gelecek 10 yıla yayılması yerine 3 yılda gerçekleştirilmesi halinde cari açık ve dışa bağımlılığın azalacağına dikkati çekerek, finansman kaynağı konusunda Dünya Bankası’nın önemli bir paydaş olduğunu dile getirdi. Dünya Bankası’nın Türkiye’ye 35 milyar dolarlık destek vermesini planladığını anımsatan Şimşek, söz konusu kaynağın deprem bölgesinin rehabilitasyonu ve yeşil dönüşüm başta olmak üzere reel sektörün yeni yatırımlarında kullanılabileceğini ifade etti.

ANLAŞMA İMZALANDI

Şimşek, bu kapsamda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İller Bankası AŞ tarafından uygulanacak ‘Kamuda ve Belediyelerde Yenilenebilir Enerji Projesi’ kapsamında Dünya Bankası’ndan 500 milyon euro tutarında finansman sağlanmasına ilişkin anlaşmaları imzaladıklarını bildirdi. Ayrıca Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve İller Bankası AŞ tarafından uygulanacak ‘Su Döngüselliği ve Verimliliğinin Artırılması Projesi’ için de Dünya Bankasından 395.75 milyon euro tutarında finansman sağladıkları bilgisini veren Şimşek toplam kaynağın 895.7 milyon euro olduğunu söyledi. Şimşek ‘Dünya Bankası Türkiye için 35 milyar dolarlık mali paket sağlayacağını açıklamıştı. Bankadan gelen finansman tutarı imzaladığımız yeni anlaşmalarla şu an yaklaşık 3.2 milyar dolara ulaştı’ dedi.

SON 6 AYDA GELEN DIŞ KAYNAK (MİLYON DOLAR)

Dış kredi (banka): 6.767

Finansal kuruluşlar: 367

Reel sektör (kredi): 3.266

Türk Eximbank: 277

Dünya bankası: 895

Toplam: 10.400

Yorumlar

Bir yanıt yazın