Bu alana eklemiş olduğunuz haberle ilgili kısa bir özet bilgisi ekleyebilirsiniz. Bu metin yazı düzenleme sayfasında “Özet” bölümünden eklenebilir. Özet eklenmişse başlık altında kalın olarak bu şekilde gösterilir, eklenmemişse bu alan boş kalır.
Günlük hayatta beklenmedik ve sıra dışı bazı durumlar sebebiyle kişiler hayati tehlike içine girebilir. Bu gibi durumlarda çevrede bulunan bireylerin hastaya ilk yardım uygulaması, kişinin yaşamını kurtarabilir. Günümüz yaşamında elektronik aletlerin kullanımı oldukça yaygın olduğundan, çeşitli nedenler veya kazalar sonucunda kişiler elektrik çarpmasına maruz kalabilmektedir. Elektrik çarpması ise hayatı tehdit edebilen ve ilk yardım gerektirebilen sağlık sorunlarıyla neticelenebilir.
İnsan vücudunu oluşturan dokular, belirli düzeyde elektrik akımının geçmesine olanak verir özelliktedir. Bu nedenle uygun koşullarda elektrik akımı vücudun içinden geçebilir. Bu ise dokularda hücre boyutunda hasara yol açabildiği gibi, üçüncü derece ciddi yanıklarla da sonuçlanabilir. Bu tür doku hasarları da hayatı tehdit edecek boyutta yaşanabileceğinden, ilk yardım müdahalesinin nasıl yapılması gerektiğinin bilinmesi oldukça önemlidir.
Elektrik akımının insan vücudunda zarar vermesi; elektrik akımının voltajına, akım şiddetine, elektrik kaynağı ile temas süresine, alternatif akım olup olmadığına ve akımın insan vücudunda geçiş yoluna bağlıdır. Tüm bu parametreler, elektrik hasarının düzeyi ile kişinin elektrik çarpması sonrası ilk yardım ihtiyacını belirler. Elektrik çarpması evdeki prizler, elektronik cihazlardan yaşanan kaçaklar, şok cihazları gibi elektronik aletler yoluyla veya yıldırım düşmesi gibi doğal yollardan meydana gelebilir.
Elektrik çarpması durumunda kişinin maruz kaldığı elektrik akımının şiddeti ve süresi gibi faktörler klinik bulguların yaygınlığı ve şiddetini belirler. Bu doğrultuda, duruma göre değişmekle beraber, elektrik çarpması sonrası aşağıdaki klinik semptomlar ortaya çıkabilir:
Kaslardaki hasar, iltihabi reaksiyon başlatarak yaygın doku ödemine ve kompartman sendromu adı verilen, kas dokusunun dolaşım yetmezliği ile sonuçlanan ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Elektrik çarpması durumunda, olaya maruz kalan kişi ile olaya tanık olan kişinin yapması gerekenler açısından ilk yardım müdahalesi aşağıdaki gibi özetlenebilir:
Elektrik akımı, ciltte ve cilt altı dokularda farklı derecelerde yanıklara yol açabildiği gibi; kas dokusunda hasarla birlikte organ yetmezliklerine neden olabilir. Bu nedenle, basit elektrik çarpmalarında dahi bir sağlık kuruluşunda genel bir değerlendirmenin yapılması önemli olabilir.
Elektrik çarpması tespit edilen hastalarda, hasarın boyutuna ve çeşidine göre tedavide aşağıdaki yöntemlerden yararlanılır: